A rádió jelene – digitális rádiózás az analóg mellett

A rádió jelene – digitális rádiózás az analóg mellett

A tavalyi év egy korszak végét jelezheti, legalábbis Norvégiában. 2017-ben ugyanis Norvégia teljesen megszüntette az analóg FM rádióműsor sugárzást. Természetesen a rádióműsorok megmaradnak, de innentől fogva kizárólag digitális jelekkel dolgozó rádióállomások kaphatnak engedélyt.

Valószínűleg ebben mások is követni fogják a példájukat, ami egyáltalán nem biztos, hogy nagy baj. A digitális rádiózás nincs kitéve sok olyan zavaró tényezőnek, amiknek a klasszikus analóg rádiószórásnak meg kellett küzdenie.

A rádió jelene – digitális rádiózás az analóg mellett

A rádió jelene – digitális rádiózás az analóg mellett

Ahogy a rádiózás elkezdődött – ezt is Teslának köszönhetjük

A modern rádiózás atyja Nikola Tesla volt 1943-ban, ami óta nem sok jelentőségteljes dolog változott a földközeli rádiózás módszerében. A földközeli rádiósugárzás voltaképpen egy nagyon egyszerű dolog: kell hozzá egy adó és egy vevő.

A rádiókommunikációs hullámoknak két fajtája van: az Amplitúdó Moduláció (AM) és a Frekvencia Moduláció (FM). Ezek a frekvenciatartományban, a frekvenciák összesített számában és átvitel erősségében különböznek egymástól.

Úgy tűnik, hogy a tv digitalizálása után megkezdődik a rádiózás digitalizálása is

A digitális jel sokkal tisztább és egyszerűbb az átvitele is és kevesebb zavaró tényezőnek van kitéve. Ez pedig történetesen kifejezetten jó hír, mivel jobb hangminőség mellett sokkal több csatornához férhetünk hozzá, rá tudunk keresni az állomás nevére is és sokkal interaktívabbá válik ettől a rádióhallgatás.

Európában a digitális rádiójelet DAB+-nak nevezik

Működései elvét tekintve pedig nagyon hasonlít az analóg rádióadáshoz, viszont a digitális jel tömörítve van és csomagokban érkezik meg a vevő félre. Ez adja a tisztább jelet is, hiszen a digitális technológia segítségével a vevő fél továbbá képes kiküszöbölni a zavaró jeleket is az adásból.

Viszont ennek ellenére vannak hátrányai is. Sokkal kisebb a jel hatótávolsága és valamelyest később halljuk az adást, mint az analóg rádiónál, mivel ahogy említettük, itt a jelet össze kell még rakni lejátszás előtt.

Valószínűleg a rádiózás esetében nem lesz olyan gyors a digitális átállás, mint az Norvégiában volt. Ámbár nálunk már évek óta létezik minden jelentősebb rádióállomás digitális verziója is. Egyébként a digitális jelfogadásra alkalmas rádiók jelentősen drágábbak, mint analóg társaik.

Továbbá a fogyasztók nem igen gondolkodnak abban a témában, hogy mennyire fontos nekik a rádiójel minősége, ezért nem igen változtatnak vásárlási szokásaikon. A HiFi berendezések pedig gyakorta alkalmasak digitális jelfogadásra is, de ez a vásárlókban nem tudatos és még kevésbé számít a döntést befolyásoló tényezőnek. Legalábbis egyelőre. Persze, megeshet, hogy egyszer csak, mint a tv-nél kötelező lesz átállni.

Lehet, hogy így lesz. Ennél nagyobb baj ne érjen minket!

Hozzászólások

Hozzászólás