Antennák villámvédelme – hogy elkerüljük a megrázó élményeket

Az antennák villámvédelme kiemelten fontos, hiszen jellemzően ezek a legmagasabbra nyúló fém tárgyak a járművek és épületek esetében. Ráadásul többnyire feszültség alatt álló, elektromosan töltött fém tárgyak. Villámok bevonzásához kell ennél több?

Az antennák villámvédelme tehát nem kezelhető félvállról – a villám árama az antennából a rádiót, televíziót, járművet az antennával összekötő tápvonalon keresztül egyenesen a készülékbe vagy a gépjármű kasztnijába jut.

Márpedig 2-300 millió voltnyi egyenáram szó szerint gyilkos erejű. Jobb esetben „csak” a készülék robban fel vagy ég szét, tragikus esetben pedig emberek, állatok kerülnek kórházba. A villámcsapás elleni védekezés tehát kifejezetten fontos.

Antennák villámvédelme – hogy elkerüljük a megrázó élményeket

Antennák villámvédelme – hogy elkerüljük a megrázó élményeket

Mikor van valóban szükség villámvédelemre?

Habár a fentiek alapján azt mondhatnánk, hogy minden esetben, akad más szempont is, amit érdemes mérlegelni. Az vitathatatlan, hogy ha emberéletről van szó, akkor a villámvédelem kötelező. Akkor is, ha önmagában jelentős anyagi kárt okozhat, vagy a villámcsapás okozta kár másodlagos károkat is előidézhet (például felgyullad a lakás a felrobbanó televíziótól, vagy az áthúzó áram olvadt fémcsöppeket vág ki a radiátortestből).

Azonban ha az okozott kár mértéke nem éri el a villámvédelem költségeit, elhagyható. Egy régi rádió, vagy öreg számítógép villámcsapás elleni védelme bizonyosan többe kerül, mint maga a készülék. Az antennát pedig többnyire természetes villámhárítóként hasznosíthatjuk.

Az antenna, mint villámvédelmi eszköz

Általában az antenna az anyaga, elhelyezkedése, elektromos tulajdonságai miatt ideális jelölt a villámhárító szerepére. Kivételt a GP antennák képeznek, mert ezek olyan alkatrészeket tartalmaznak, amelyek villámcsapás esetén jellemzően elolvadnak és fröccsennek, azaz tűzveszélyesek.

A földelésük nem teszi villámvédelemre alkalmassá a GP antennákat, csak abban segít, hogy a villám energiája a földbe jusson. Megoldás lehet még a szikraköz beépítése, gondoskodva a sztatikus töltések elvezetéséről is.

A többi antennatípusból azonban, néhány szabály betartásával, hatékony villámvédelmi eszközt készíthetünk. Természetesen szakember tanácsát célszerű kikérni a kifogástalan villámvédelem kiépítéséhez.

Elsődlegesen az antenna tartóoszlopa kell megfeleljen a célra. A tartóoszlop keresztmetszetének nagyobbnak kell lennie:

  • acél esetén 30 mm2-nél,
  • alumínium esetén 50 mm2-nél,
  • réz esetén 35 mm2-nél, úgy, hogy
  • a cső falvastagsága legalább 3 mm.

Fontos, hogy a fenti értékek a követelmények legalsó határát jelentik! Környezeti hatásoktól is függ a ténylegesen minimális keresztmetszet. Emellett tehetünk önálló felfogó csúcsot is az antennára, amennyiben az nem hangolja el. Ennek a keresztmetszeti követelmények mellett 30 cm és 2 m közötti hosszal kell bírnia.

Hasznos tanácsok levezetőre

A levezető célja a villámcsapás energiáját a földelésbe juttatni. Alapszabály a levezetők esetében, hogy a tartóoszlophoz hasonlóan minimum keresztmetszettel bírnak, anyagtól függően. Például:

  • acélsodrony – minimum 8 mm-es átmérő,
  • acélrúd, idomacél – legalább 30 mm2-es keresztmetszet,
  • alumíniumsodrony – minimum 50 mm2-es keresztmetszet.

Itt is fontos figyelembe venni a környezeti hatásokat, továbbá, hogy éles törés nem lehet bennük, szűk résen sem szabad átvinni (a villámáram dinamikus, roncsoló hatása miatt), és ne fussanak kábelek párhuzamosan vele, a keresztező vezeték pedig legalább 1 m távolságban legyen!

Hozzászólások

Hozzászólás