Mi a megoldás gyenge mobiljel esetén?

Mi a megoldás gyenge mobiljel esetén?

Legalább tíz éve megfogalmazott és azóta is húzódó probléma az, hogy a mobilszolgáltatók különböző okokból kifolyólag nem tudják 100%-ban lefedni az országot mobilhálózattal. Ez azonban nagyon gyakorta nem az ő hibájuk.

Sokszor engedélyt nem kapnak rá a lakóközösségektől, hogy átjátszóállomásokat építsenek vagy olyan magas bérleti díjért cserébe kapnának engedélyt, hogy a szolgáltatók nem mennek bele. Tehát ha nincs elegendő térerő, nem biztos, hogy a szolgáltatót kell szidni miatta.

A felhasználók rengeteget segíthetnek a szolgáltatóiknak,ha az ügyfélszolgálaton megpróbálják minél részletesebben kifejteni a problémát, hogy a mérnökök tudják, merre kezdjék a problémamegoldást.

Magyarországon az elvártnál vagy az átlagosnál jobb a mobilhálózatok lefedettsége

Természetesen semmi sem lehet tökéletes. Ha van is átjátszóállomás a közelben, még nem jelenti azt, hogy garantált az erős mobiljel. Nagyon sok épület szerkezete árnyékoló hatással van a mobilkészülékekre.

Mi a megoldás gyenge mobiljel esetén?

Mi a megoldás gyenge mobiljel esetén?

De a túl sok növényzet vagy lombozat is képes felfogni a rádiójeleket. Jel hiány esetén azért érdemes újraindítani a mobiltelefonunkat, és ha ez sem oldja meg a problémát, akkor még a SIM-kártyával kapcsolatos hibafaktorokat is érdemes lehet kizárni.

Nagyon jó megoldás a gyenge mobilhálózat problémájára egy rádió jel erősítő beszerzése. Direkt azért nem írtuk, hogy mobiltelefon rádió jel erősítő, mert manapság amit a piacon lehet kapni, azok általában minden rádiójelet erősítenek és továbbítanak, amit fel tudnak venni, habár a jelnyereségük frekvencia függvényében változó lehet.

Vannak ettől eltérően kifejezetten például WiFi jelet erősítő eszközök is, természetesen az nem fog segíteni a mobil lefedettségi problémánkon, hacsak nem interneten keresztül telefonálunk.

Az általános rádiójel erősítő berendezéseknek, amik manapság kaphatóak, végtelenül egyszerű a használatuk

A vevő vagy jelfogó antennát ki kell tenni egy olyan kültéri helyre, ahol még lehet fogni valamiféle hálózati jelet, majd az erősítőt a jeltovábbító antennával lehet beltérbe helyezni valamilyen központi helyre.

Az erősítő melletti antenna az általában egy egyszerű pálca antenna, ami 360°-os szögben képes a jeleket továbbítani és fogni. Az erősítőnek ezen felül szüksége van még áramforrásra is amit bármelyik aljzat ki tud szolgálni számára.

Vásárlásnál arra figyeljünk oda, hogy vagy kifejezetten 3G/4G/GSM jelekre kalibrált jeltovábbítót vegyünk vagy keressünk olyat, ami univerzálisan erősíti mind a Wi-Fi és mind az imént említett mobiltelefonok által használt rádiójeleket is!

Hozzászólások

Hozzászólás