Gyenge a vétel vezetés közben? A megoldás az antenna erősítő

Gyenge a vétel vezetés közben? A megoldás az antenna erősítő

Elégedetlen vagy a kiválasztott autórádiód vételi minőségével?

Abban az esetben, ha nem elég erős az autódba gyárilag beépített rádiónak a vételi képessége azt tapasztalhatod, hogy ugyan elvégezted a rádiócsatornák újrahangolását, mégis elég sok zajos csatorna maradt a rádiód programtárában.

Amennyiben meggyőződtél arról, hogy a gondot nem az antenna eloxidálódása okozza, akkor valószínűleg a fejegység gyenge vételi képessége hagy kívánnivalót maga után. Ezen azonban egy antenna erősítő elősegítve a jobb vételi lehetőséget, jelentősen javíthat.

Gyenge a vétel vezetés közben? A megoldás az antenna erősítő

Gyenge a vétel vezetés közben? A megoldás az antenna erősítő

Kedvenc rádióadód kisebb vételkörzetű, vagy csak kis energiával sugároz?

Érdemes akkor is antenna erősítőt alkalmazni, ha a vételi problémákat kedvenc közszolgálati, regionális rádióadó állomásod gyengébb teljesítménye, vagyis annak FM tartománybeli sugárzási minősége, körzeten kívüli szórt jelerőssége, korlátozott hatósugarú adókörzeti lefedettsége okozza.

Ugyanis attól, hogy nem tökéletes a kis teljesítménnyel sugárzó rádióadó jele a vételi körzetedben, még egy (a 12V-os antenna és az autórádió közé csatlakoztatható) jelerősítővel sípolástól, recsegéstől mentesen, vagy akár tökéletesen is foghatod kedvenc rádióműsorodat az autódban.

Új autód rádiója gyári antennaerősítővel rendelkezik, mégsem megfelelő a rádiójel vétele?

Elmondható, hogy ma már szinte az összes újabb gyártású autóban van antennaerősítő. Így amennyiben nem csak rádiót szoktál hallgatni, de szeretsz út közben Bluetooth kihangosítóval telefonálni vagy rendszeresen a telefonodról szoktál zenét hallgatni, az autódban valószínűleg olyan kombinált beltéri vagy külső antenna van, amely saját erősítővel rendelkezik.

Azonban ezek között is számos olyan keleti gyártmányú készülék akad, amely ugyan egyaránt képes kezelni a rádiót, a telefont, a GPS-t és a külső egységeket, de beépített antennaerősítőjével a gyengébb vételű rádióadók mégsem szólnak tökéletesen.

Mindennek ellenére nem szükséges azonnal komplett autórádió cserében gondolkodnod, hiszen már egy pár ezer forintos antennaerősítő beszerelésével javíthatod autódban az URH vételt és tiszta és nem mellesleg sztereó hangzást is biztosíthatsz.

Hogyan válassz antenna erősítőt az autódba?

Első lépésként döntsd el, hogy látható lesz-e az erősítő. Ha igen, akkor eleve olyat érdemes választani, ami kialakításában, színében, anyagában passzol az autó belső teréhez. Manapság már erre külön odafigyelnek a gyártók.

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy hány csatornás végfokerősítővel rendelkezik, használható-e hidalt 2/1-csatornás üzemmódban egyaránt. Lényeges szempont, hogy van-e szabályozható alsó és/vagy felső áteresztő szűrője és a frekvenciaváltót be lehet-e állítani?

A teljesítmény terén sem érdemes spórolni – elvégre a cél az antennajel erősítése – és ezért fontos, hogy hány watt teljesítmény felett kezd a hangzás a magas pozíciókban torzítani.

A vájtfülűek és a keményebb hangzások kedvelői számára a basszus kiemelése ugyancsak fontos lehet, ám mindenkinek érdeke, hogy az antenna erősítőhöz mellékelik-e a szükséges kábeleket és szereléshez kellő anyagokat, vagy ezeket külön kell-e beszerezni.

A legjobb persze, ha kikéred egy szakértő tanácsát, hogy a pénzedért a legjobb antenna erősítőt kapd!

Hozzászólások

Hozzászólás

Címke 1 866 olvasó