A mobil jelerősítő használata

A mobil jelerősítő használata

Sok dolog játszhat közre abban, hogy egy földrajzi helynek időszakosan, vagy állandóan kifejezetten rossz, esetleg egyáltalán nincs térereje.

Az okok közé tartozik többek között:
• az időjárás,
• a napszél,
• a topográfiai viszonyok,
• a beépítettség,
• az adó-vevő állomások távolsága a helyszíntől.

Ugyanakkor a gyenge jelre lehet magyarázat, amennyiben a beltéri térerő sokkal gyengébb, mint a kinti, az épület falainak anyaga (pl. fémszerkezet vagy vastag tégla), esetleg az épület mélysége (pl. pince vagy a nappali egyik sarka túl távol esik az ablaktól, stb).

A mobil jelerősítő használata

A mobil jelerősítő használata

Mobiljel erősítő: ha gyenge a natív vétel

Sok esetben megoldás lehet a mobil jel erősítő használata, amely természetesen a meglévő gyenge térerőt és jeltovábbítást képes felerősíteni, teljesen holt zónákban ez sem jelent megoldást.

Amennyiben megfelelő mobil jelerősítőt szeretnénk találni, akkor a következő alapvető paraméterekre kell odafigyelnünk: fontos, hogy az erősítőnk gigahertzes tartományban megfelelő impulzusátvitellel rendelkezzen. Ez teszi lehetővé a jelek torzulásmentes átvitelét. Továbbá mindenképpen kétirányúnak kell lennie.

Mi kell a mobiljel erősítőhöz?

Kell egy megfelelő nagyságú bot-antenna hozzá kültérre, amely 360°-os sugarú körben képes jelet fogni. Viszont lehet más fajta antenna is, amennyiben tudjuk, hogy pontosan melyik irányba van átjátszóállomás. Botantennánál a jelnyereséget az antenna hossza határozza meg, tehát abban az esetben minél hosszabbat használunk, annál jobb lesz a vétel.

Nem javasoljuk a házilag összetákolt jelerősítőket amennyiben valaki nem ért hozzá megfelelő mértékben. Nem mintha el akarnánk venni bárki alkotói vágyát az ilyen jellegű maszek szerkezetek kidolgozására, de amennyiben az ablaknál van megfelelő mértékű térerő, sokkal olcsóbb, biztonságosabb és egyszerűbb egy megfelelő minőségű Bluetooth headset vásárlása.

Ilyen esetben hagyjuk a telefonunkat az ablak közelében, ahol megfelelő a jel-erősség és a Bluetooth eszköz pedig képes meghosszabbítani a jelet a készülék és a headset között olyan mértékben, hogy a telefonunkat kényelmesen használhassuk a ház különböző pontjain.

A mobilnet és a térerő kevésbé függ össze

A mobilnet frekvenciák egyébként is más hullámhosszon operálnak, mint a klasszikus GSM frekvenciák. Ezért egy megfelelő szakboltban tájékozódjunk arról, hogy pontosan milyen szolgáltatóhoz, milyen jel-erősítőre lenne szükségünk. Egy jelerősítő egyébként is drágának számít, tehát ne vegyünk zsákbamacskát!

Hogyan használjunk jelerősítőt?

A jelerősítő vagy jelismétlő használata viszonylag egyszerű. Van egy beltéri antennája, egy erősítője és rendelkezik egy kültéri antennával. A kültéri antennát egy olyan pontra kell helyezni, ahol tapasztalatból tudjuk, hogy van megfelelő mennyiségű térerő, az erősítőt általában falra szokás szerelni, de olyan helyre, amely távol esik más elektromos eszközöktől vagy vezetőktől.

Természetesen ennek az erősítő egységnek is szüksége van elektromos áramra, de ügyeljünk arra, hogy távol kerüljön más eszközöktől. A beltéri antennát a hát egy központ pontjára próbáljuk elhelyezni.

Figyeljünk oda arra is, mint már említettük, hogy a bot-antennák körbe képesek jelet sugározni, úgyhogy amennyiben emeletek között is szeretnénk felerősíteni a térerőt a házban, válasszunk más fajta antennát, amely megfelel erre a célra is!

Manapság sok cég foglalkozik ilyen erősítők szakszerű telepítésével, bátran keressünk fel egyet, amennyiben kérdésünk van!

Hozzászólások

Hozzászólás