Antenna választás előtt állsz? Fogadd meg a javaslatainkat, hogy a legjobban járj!

Antenna választás előtt állsz? Fogadd meg a javaslatainkat, hogy a legjobban járj!

Antenna választáskor nem érdemes találomra, vagy csak ár alapján dönteni

Hogyan válasszunk antennát? Első nekifutásra egyszerűnek tűnik a kérdés, azonban jobban belegondolva a döntés korán sem egyszerű.

Mind az üzletekben, mind az internetes webshopokban egyaránt sokféle antenna közül lehet válogatni. Van, aki választáskor a tartósságot helyezi előtérbe és van, akinek az ár-, vagy inkább az antenna könnyű beüzemelési lehetősége a fontosabb szempont.

Az azonban kétségtelen, és ebben a legtöbb szakember is egyetért, hogy az antenna egyik legfontosabb tulajdonsága a vételi készsége.

Hiába jó a vételi készsége az antennának, ha külön teherautó kell a szállításához

Hiába jó a vételi készsége az antennának, ha külön teherautó kell a szállításához

A leglényegesebb szempont az antenna vételi készsége

A vételi készség, vagy erősség a dB (decibel) számtól függ. Minél nagyobb az antenna feltüntetett dB értéke, annál jobb a teljesítménye és valószínűleg minőség terén is jobban megállja a helyét, mint olcsóbb kategóriájú társai.

Hiszen míg egy alap kategóriájú antenna ára értelemszerűen kedvezőbb, addig sem tartósság, sem vételi készség terén nem várhatunk tőle kiemelkedő teljesítményt. Ezeknek az antennáknak gyakran a gyártási minősége is hagy kívánnivalót maga után, példának okáért rövidebb az élettartalma, hamarabb korrodálódik, könnyebben meghibásodik.

Azonban egy top extra antenna nem csak kifogástalan vételt biztosít, de tartósságában, valamint megbízhatóság terén is kifizetődőbb döntés az alap kategóriájú társaihoz viszonyítva, még akkor is, ha megvásárlásakor kevésbé pénztárca-barát megoldásnak tűnhet számodra.

A földfelszíni, digitális adás vételéhez szükséges egy arra alkalmas antenna

Ahhoz, hogy az antennád megfelelő minőségű vételt nyújtson elengedhetetlen, hogy alkalmas legyen az UHF frekvenciatartomány vételére.

Zavartalan vételt pedig úgy tud biztosítani, ha egyrészt jó állapotú, másrészt, ha 10-12 dB jelvételi erősséggel rendelkezik (UHF sávban, a 470-862 MHz-es 21-69- es csatornákon), ugyanis ez teszi lehetővé az adások vételét főleg az adótornyoktól távolabb eső helyeken.

Ha régi antennád korábban jó vétele akadozik, kiesik, érdemes LTE szűrős antennára cserélni

Amennyiben a korábban megfelelő minőséget biztosító antennád jelvétele akadozni kezd, gyakorta kockásodik („szétesik” a kép) vagy esetleg vételkiesést is tapasztalsz, előfordulhat, hogy lakóhelyed közelében valamelyik mobil szolgáltató a digitális adás jelerősségét zavaró, LTE szolgáltatást helyezett üzembe.

Ebben az esetben LTE szűrős, DVB-T antennára lesz szükséged. Mivel számtalan szempontot kell figyelembe venni antenna vásárlás előtt, a biztos és kifizetődő döntés érdekében mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

Az antennaválasztás aranyszabálya

Az antennaválasztás aranyszabálya az, hogy a minőséget érdemes megfizetni. Ha gyenge a teljesítmény, akkor lehet, hogy olcsóbb volt az antenna, ám a stressz és bosszúság, amit okoz, sokkal többe kerül. Kiváltképpen, ha a harmatos minőség miatt hamarabb is kell lecserélni, mert idő előtt tönkremegy.

A legjobb persze, ha szakemberre bízzuk a döntést, milyen antennát válasszunk!

Hozzászólások

Hozzászólás