Antenna karbantartás házilag

Antenna karbantartás házilag

Amikor antennák karbantartása kerül szóba, a szakértők azt javasolják általában, hogy érdemes kétszer kültéri antennák állapotát, hiszen ezek rongálódhatnak a szélsőségesebb időjárási körülmények miatt.

Szerencsére mostanában egyre kevésbé tapasztalunk szélsőséges időjárási körülményeket, de ettől függetlenül a heves esős, továbbá hideg évszakok például már önmagukban elegek ahhoz, hogy rongálják antennáinkat.

Valójában sok múlik ezen. Elég csak arra gondolni, hogy nem megfelelően rögzített parabola antennákat az erős szél könnyen mozdít meg, ezzel esetlegesen megroncsolva a jelfogó képességet is.

Antenna karbantartás házilag

Antenna karbantartás házilag

A nyár elteltével, ősszel érdemes egy általános átvizsgálást végezni az antennákon

Ilyenkor távolítsuk el a gallyakat, az esetlegesen lehullott lombozatot, legyünk tekintettel a nagyobb ágakra, amelyek ráeshetnek az antennánkra. Lényeg, hogy semmilyen gally, vagy lomb ne legyen a jel vagy az antenna útjában.

Amennyiben egy fára van felszerelve az antennánk, ügyeljünk arra, hogy az ágak ne feszítsék a vezetékeket. A villámhárítóink és a tartóhuzalok legyenek feszesek minden esetben.

Tavasszal viszont több feladatunk is akadhat az antenna karbantartásával. Egy állóhullám mérővel meg lehet keresni a magas állóhullám arány értékeket vezetékekben a különböző frekvenciákon.

Ha az ÁHA magas, de nem zárlatos a vezeték, akkor érdemes megnézni a csatlakozásokat és fontos ellenőrizni a vezetékeke szigetelésének épségét is. A műszerrel továbbá nézzük meg az antenna jel vevő részeit, és ha ott nem tapasztalunk problémát, de a vétel nem tökéletes, akkor az adással van a probléma.

Természetesen az is megeshet, hogy maga az antenna károsodott, de azt hamar észre lehet venni általában. Ne felejtsünk el a mérésekhez jó minőségű coax kábelt használni!

A huzal antennákat is hasonló elven ellenőrizzük. Itt is nagyon fontos a hangoló műszer használata a megfelelő beállítások eléréséhez. Amennyiben az ÁHA nagyobb aránnyal rendelkezik, mint 9:1, jó eséllyel a csatlakozásnál van valami bibi.

Fontos itt is a tartóhuzalok vagy kötelek ellenőrzése

Köteleknél figyeljünk oda, hogy azok rongálódnak az UV sugárzástól, tehát ha napon vannak köteleink, amikkel az antennánkat rögzítettük, lehetőleg cseréljük ki azokat.

Összefoglalva: minden antennát tartsunk tisztán, korróziómentesen

Minden szigetelés borítása legyen mindig sértetlen, a kapcsolódási pontok, aljzatok megfelelően illesztve. Bizonyos antennák közelében veszélyes feszültségű és áramerősségű vezetékek is lehetnek, ügyeljünk a balesetmentességre! Ezen felül pedig mindig földeljük antennáinkat megfelelően többek között a villámlás okozta károm elkerülése érdekében. A rádió frekvenciák is generálnak bizonyos feszültséget és akár kóboráramokat is eredményezhetnek, amelyek zárlatot vagy tüzet okozhatnak!

Hozzászólások

Hozzászólás